Hungary

szökik a pénz…

A Győri Korzó Társasági magazin cikke cégünkről:

(www.korzogyor.hu)

Hányszor mondogatjuk, hogy milyen drága a gáz, hány cégvezető sóhajt fel sziszegve, amikor megérkezik a villanyszámla? Az is sokakban felmerül, hogy nem nézte –e el valamit, amikor szerződést kötöttek a szolgáltatóval? Vajon nem fizetnek-e többet, mint amit kellene? Nem okolható az esetleges tévedésért egyik vezető sem, viszont zsebükből a szolgáltató szép lassan kiveszi a pénzt.

Mi a megoldás? Bármi is az, biztosan sokba kerül, s nem éri meg energetikai szaktanácsadót fogadni, gondolják sokan. Pedig tévednek! A megtakarításhoz mérten csekély összeg az, amit a szaktanácsadók kérnek. Virág Krisztián méréstechnikai szakértőt, a Kontian Mérnöki Iroda Kft. tulajdonosát kérdeztük.

Korzó: Mi a feladata egy energetikai szaktanácsadónak?

Kontian: Röviden válaszolva az energetikai szaktanácsadó feladata a megbízó energia költségeinek minimalizálása. Na itt nem az energiatakarékos izzók előnyeinek méltatására, vagy a csöpögő vízcsap cseréjére kell gondolni, igaz természetesen a költségtakarékosság egyik fő eleme a fogyasztás csökkentése. Cégünk szakértői elsősorban a fogyasztási szokásokhoz igazodó lehető legelőnyösebb közmű szerződések megkötésében, az estleges számlázási hibák feltárásában segítenek. Egy magasan képzett energetikai szaktanácsadó pontos és naprakész ismeretekkel rendelkezik a vonatkozó jogszabályokkal, eljárási rendekkel kapcsolatosan. Tudja, hogy milyen ügyben hová kell fordulnia és maximálisan képviselni ügyfele érdekeit. Nem utolsó sorban pedig tisztában van a tíz évvel ezelőtti jogszabályi környezettel is, hiszen a cégek zöme nem a közelmúltban csatlakozott a közműhálózatokhoz. Ismeri az akkori előírások szerinti csatlakozásokat, mérési rendszereket és tudja, hogy mit kell rajtuk esetleg változtatni, hogy a költségei kedvezőbbek legyenek. Sok olyan ügyfelünk van, aki bár jelezte a szolgáltatójánál, hogy szerinte valami nem stimmel a számlájában, megfelelő ismeretek hiányában elfogadni kényszerült a közmű cég általában jogszabályra hivatkozó válaszát. A jó energetikai szaktanácsadó pontosan tudja ha hibás a számla, vagy előnytelen a szerződés és ezt képviselni is képes a szolgáltatóval szemben.

Korzó: Magyarországon még nem igazán divat szaktanácsadót fogadni, miért nem jut eszükbe ez a cégeknek?

Kontian: Általában magas költségekre hivatkoznak. Nincs minden cégnek intézménynek vagy önkormányzatnak lehetősége arra, hogy saját energetikust alkalmazzon, ha pedig alkalmaznak is, akkor tapasztalataink szerint a rendszeres képzés marad el. Magyarországon ma a jogszabályi környezet évről-évre változik. Sokszor hallottuk már nagyobb vállalatok intézmények illetékeseitől, hogy „mi ezt nem tudtuk.” A mi válaszunk erre az, hogy ezért vagyunk mi! Azért képezzük szakértői csapatunkat folyamatosan, hogy maximális színvonalon tudjuk ellátni azt a szolgáltatást, amit vállaltunk. Sajnos a költségmegtakarítást a vezetők rendszerint a szakemberi gárda lefaragásával kezdik és bíznak saját megítélő képességeikben. Nem egyszer találkoztunk már olyan hangokkal is, ahol egy sikeres (több milliós) energiaköltség visszatérítés után már azért panaszkodott a cégvezető, hogy túl sok pénzt adott át az auditáló cégnek. Nem azt mondom, hogy nincsenek nagy profitot benyelő csak néhány hibatípust kereső cégek a piacon, de ha nem derítették volna fel azt a hibát, akkor az ügyfél a mai napig is fizetné a jogtalan számlát. Utólag már lehet, hogy egyszerűnek tűnik a javítás, de ha a vonatkozó jogszabályok ismerete és szakmai tapasztalat hiányában senki nem tárja fel azt, akkor rejtve marad. Persze van más tapasztalat is. Olyan vezetővel is találkoztunk, aki az audit végén megkért minket a saját számlái felülvizsgálatára is, hátha a háztartását is terheli valamiféle plusz költség. Cégünk nem beszéli rá megbízóit olyan szolgáltatásokra melyekben a befektetendő munka soha nem térülne meg. Mi a hosszú távú, mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatokra építünk.

Korzó: Milyen egy költségtudatos vállalat, iroda, intézmény?

Kontian: A költségtudatos cég minden időpillanatban biztos abban, hogy a működéséhez szükséges eszközök és erőforrások beszerzését csak a működéséhez szükséges mennyiségben, a lehető legkisebb egységáron, a lehető legjobb szerződéses keretek között és a kockázati tényezők minimalizálásával szerzi be. Ezt olyan saját vagy megbízott magasan kvalifikált szakértői bázisra alapozza, akik elkötelezettek a cég vagy intézmény és a költségek minimalizálása irányában. De ne feledkezzünk meg az önkormányzatokról sem. Akár gazdag, akár hátrányos helyzetű önkormányzatról beszélünk, a jogszabályok adta lehetőségeken belül végzett költségtakarékosság miatt felszabaduló források más területekre csoportosíthatóak át.

Korzó: Mit ront el egy cég, mi kerüli el a figyelmét, s miben tudnak Önök segíteni?

Kontian: Sokszor tapasztaltuk már, hogy a vezetők elfogadják az energia számlákon megjelenő összegeket és betudják azt a magas energia áraknak. Úgy néznek az energia szolgáltató cégre, hogy annak árképzése miatt olyan magasak a költségeik, de nem gondolnak arra, hogy a törvények a fogyasztó kezébe adnak több módosítási, változtatási lehetőséget. Sokan hajlamosak arra gondolni, hogy a nagyobb cégek elszámolási rendszere is olyan, mint otthon a ház oldalában felszerelt villanyóra, vagy mint a vízóra a gödörben. Az mutat valamit, és azt kell kifizetni. Ez közel sincs így. A legtöbb ügyfelünk például nem is érti, hogy miből áll össze egy energia számla, pedig ahhoz hogy a világon bármiből megtakarítani tudjunk először is mérnünk kell azt és pontosan meg kell ismernünk az összetevőit, hogy miért fizetünk. Cégünk segít akkor is ha egy szolgáltató új szerződést, vagy szerződés módosítást ajánl, nem egyszer láttunk már olyan szerződésmódosítást amit az ügyfélnek alá sem kellett írni, mégis életbelépett, kedvező feltételt tartalmazott, de csak később derült ki, hogy cserébe elég sokat kértek Még egy dolgot nem szabad elfelejtenünk: a közmű szolgáltató cégek is hibázhatnak.

Korzó: Akár kicsi, akár egy nagy cég vezetőjéről beszélünk, sokan azt gondolják, hogy úgy sem sikerül megtakarítani semmit, szóval bizalmatlanok. Miért?

Kontian: Az okok talán ugyan azok mint amikről az előbb beszéltünk. Az emberekbe beleégett, hogy egy szolgáltató van, és az energia árak drágák, pedig ez nem teljesen igaz. Az energia árak nagyon is drágák, és sajnos a jövőben is egyre csak emelkedni fognak, de az ügyfélnek is joga, hogy a saját energiafelhasználásához legjobban igazodó szerződés szerint vételezzen, és éljen a módosítási lehetőségeivel, valamint joga, hogy pontos hibamentes számla alapján fizessen. Talán az is az okok között lehet, hogy mostanában sok hasonló szolgáltatást nyújtó cég jelent meg a piacon, akik igen drágán, szakmai tudás és tapasztalat nélkül, néhány számlázási hibatípust ismerve és keresve ajánlják szolgáltatásukat, és agresszív marketinget folytatva küldözgetik ajánlataikat a cégvezetőknek. Cégünk minden szerződéskötés előtt felmérést végez és egyeztet a megbízóval, hogy közösen tárjuk fel, hogy pontosan mire is van szüksége az adott társaságnak. Nincs két egyforma cég, vagy két egyforma intézmény. Nem mindenkinek van szüksége szolgáltató- vagy szerződésváltásra, vagy helyszíni műszaki felmérésre. Amire viszont mindenkinek szüksége van, az a tudat, hogy a legköltséghatékonyabban vásárolja a szükséges energiát, és biztos abban, hogy a kapott energia számlákban nincs hiba.

Korzó:Amennyiben az olvasókban felkeltettük a kíváncsiságot, hol érdeklődhetnek?

Kontian: Cégünk 2007-ben alakult családi vállalkozás, melynek alapítói 1996 óta dolgoznak a villamos méréstechnika és energetika, valamint a strukturált számítástechnikai hálózatok területén. Azóta jelentősen bővült magasan kvalifikált műszaki szakértői csapatunk 15-30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, melyet különböző energia szolgáltató cégek vezető pozícióiban szereztek. Közbeszerzési szakértőnk évtizedes önkormányzati közbeszerzési tapasztalattal bír.

Energetikai outsourcing szolgáltatásaink között szerepel a közmű audit (villamos energia, víz, gáz, távhő), és az energetikai szaktanácsadás, valamint az energiahordozók közbeszerzési támogatása, az eljárások lefolytatása.

A sok év alatt felhalmozott tapasztalataink, szakmai és jogszabályi ismereteink teszik kiemelkedővé cégünket az energetikai szolgáltatók közül.

Cégünkről bővebben a www.kontian.hu oldalon olvashatnak, felmerülő kérdéseiket pedig a kontian@kontian.hu e-mail címre várjuk.

/Korzó Társasági Magazin/